Интериорни Врати

Корнизът е особено важен елемент, който допринася за цялостния вид на прозореца. В последно време пред макар и удобните релсови корнизи се предпочитат декоративните кръгли дървени корнизи, които са много по-естетични. Все пак принципът на поставяне е един и същ.

ОСНОВНИ ПРАВИЛА
• Височина на корниза над прозореца
Долната част на корниза трябва да е най-малко на 5 см над прозореца. При поставяне на драперия, корнизът се вдига на около 20 см над прозореца.
• Разстояние между корниза и стената
За повечето видове корнизи това разстояние се определя от дължината на конзолите. Във всички други случаи предвидете разстояние от 10 до 15 см.
• Дължина на корниза
Дължината на корниза зависи от ширината на прозореца и от това дали на корниза ще бъдат окачени едно или две пердета (които се прибират от двете страни на прозореца). Следната таблица ще ви помогне да определите подходящата дължина за вашия корниз.


сн. А 1. Отбележете височината, на която трябва да стои корнизът, от двете страни на прозореца.

сн. Б 2. Отрежете корниза на нужната дължина. Използвайте
Une boоte а onglet , за да режете точно под прав ъгъл.

ВИДОВЕ МОНТАЖ
• Обикновено корнизът се държи от конзоли, които са фиксирани на стената.
• Има прозорци, които заемат цялата дължина на стената и в такъв случай конзолите се поставят върху двете съседни стени.
• Възможно е също конзолите да се поставят вертикално върху тавана.

ПОЗИЦИЯ НА КОНЗОЛИТЕ
Има различни видове и форми корнизи. Позицията на конзолите спрямо корниза трябва да се избере най-вече изхождайки от естетична гледна точка. Обикновено разстоянието от края на корниза до конзолата варира в рамките на 5 до 10 см.
Измерете центъра на прозореца и определете мястото на конзолата (например на 8 см от края на корниза). Отбележете мястото на отворите, в които ще бъде фиксирана конзолата (могат да бъдат един или два в зависимост от вида й).

ТЕХНИКА ЗА ПОСТАВЯНЕ НА КОРНИЗ
ПОДГОТОВКА


Поставяне на корниз - Основни правила napravi si sam Направи си сам1. След като сте отбелязали средата на прозореца, намерете и средата на корниза.

оставяне на корниз - Основни правила napravi si sam Направи си сам2. Маркирайте върху стената крайните точки на корниза.


оставяне на корниз - Основни правила napravi si sam Направи си сам3. Отбележете мястото на едната конзола, като имате предвид начина й на фиксиране и предвиденото разстояние от края на корниза.
оставяне на корниз - Основни правила napravi si sam Направи си сам4. Пробийте отвори с подходящ свредел.


оставяне на корниз - Основни правила napravi si sam Направи си сам5. Набийте дюбелите, които трябва да са съобразени с вида на основата.
оставяне на корниз - Основни правила napravi si sam Направи си сам6. Закрепете конзолата. На снимката имаме дървена конзола, която се фиксира само с един винт в центъра.
оставяне на корниз - Основни правила napravi si sam Направи си сам 7. Поставете корниза в конзолата и като го поддържате идеално хоризонтален, определете мястото на другата конзола.


оставяне на корниз - Основни правила napravi si sam Направи си сам8. Фиксирайте и нея. При някои видове корнизи конзолата се сглобява към основата си, която е фиксирана върху стената.
оставяне на корниз - Основни правила napravi si sam Направи си сам9. Поставете накрайника на корниза. Вторият ще поставите, когато корнизът бъде фиксиран в конзолите.
оставяне на корниз - Основни правила napravi si sam Направи си сам10. Нанижете халките на корниза, поставете го в конзолите и го фиксирайте.


оставяне на корниз - Основни правила napravi si sam Направи си сам11. Поставете кукичките за перде на халките.
оставяне на корниз - Основни правила napravi si sam Направи си сам 12. Остава да нанижете пердето.


ЕТАПИ НА ПОСТАВЯНЕ ЗА КОРНИЗА И КОНЗОЛИТЕ:
1. Отбелязва се височината на корниза над прозореца от двете му страни.
2. Центрира се корнизът над прозореца. За целта трябва да се измери средата на прозореца и на корниза.
3. Определя се мястото на едната конзола (то зависи от вида на корниза) и тя се фиксира.
4. Корнизът се поставя в конзолата. С помощта на нивелир се държи хоризонтално и се отбелязва мястото на втората.
5. Нанизват се халките и корнизът се поставя в конзолите.
6. Поставят се накрайниците.
7. Корнизът се фиксира в конзолите, като преди това се центрира спрямо прозореца
.

Етикет: Направи си сам
Източник: Mr.Bricolage