Интериорни Врати


Да създаде атмосфера

ГРАДИНА направи си сам
Направено с въображение, то трансформира градината в магическо място. През деня сме свикнали да я виждаме осветена отгоре. Изкуственото осветление през нощта има огромен потенциал да създаде ефект на драматично хвърлени и нарисувани сенки – осветяване отдолу, странично и пр. Варира от различни видове малки лампички и свещи до електрическа инсталация.
Основният избор е дали да направим осветление, или да разчитаме на импровизиран ефект, като използваме малки лампички или свещи. Всеки от начините има своите предимства и е подходящ за определен тип градина или настроение, което искаме да създадем.

За малки градини или за отделни участъци от големи, както и при определени поводи свещите са най-евтиният и лесен начин за осветяване на двора, а и най-лесно създават мистериозна атмосфера. Съд от стъкло или изрязан метал, поставен около пламъка, го предпазва от вятъра, както и да не подпали нещо. Дори чаени свещи в обикновени стъклени буркани много приятно маркират интересни места в градината. Има и голямо разнообразие от фенери. Окачени на клоните или наредени в редица покрай алеи или стените, са много ефектни. За партита например пламъци или запалени факли драматизират влизането в градината, особено през зимата. Друг вариант е да се следва италианският пример - редици от големи свещи, поставени в съдове от двете страни на стълби и алеи. Малки коледни лампички през цялата година изглеждат очарователно, увити около клоните на дървета или на пергола.

Ако градината е голяма все пак е добре да се направи електрическа система, която да работи при всякакви атмосферни условия и без предварително приготовление за определен повод. Въпреки че е доста по-скъпо от импровизираното осветление, прави се веднъж и служи дълго. Лесно и ефективно се контролира от контакт. Добре е инсталацията да се прави заедно с настилките – кабелите трябва да минат под тях, когато ги пресичат. Поставят се в тръби (ако се наложи кабелът да се изтегли), които са закопани на дълбочина 45 см от горното ниво на почвата. Добре е градинското осветление да е на кръгове - отделните зони в двора да са свързани към различен ключ, така че да включваме само там, където ни трябва. Различните ключове обикновено се монтират на едно табло, поставено на удобно място в къщата или на тераса. Предвижда се и отделно захранване и ключ за водното осветление и водната помпа (ако има водна площ), също за перголи или навес или други акценти в двора.
Препоръчва се осветлението в градината да е
По предварителен проект
Избират се най-подходящите според дизайна на градината места и разстояния между отделите осветителни тела, аплиците, прожекторите, водното осветление и т.н. Добре е покрай алеите да се ситуират градински лампи, разположени през повтарящ се ритъм. Обикновено градинското осветително тяло се монтира на малка бетонова основа, която се излива предварително. За допълнителен ефект можем да прибавим прожектори. Разположен високо в дърветата например и сочещ надолу прожектор изглежда като луна между листата, която хвърля сенки върху земята. Прожекторите, насочени нагоре и ситуирани в основата на растения или скулптури, действат на противоположния принцип - подчертават силуета и хвърлят драматични сенки. Трябва да имаме предвид, че ще се местят периодично, тъй като растенията растат. Вградено в настилката осветление тип прожектор, насочен нагоре, подчертава линията и формата на алея или площадка или да се разположи под или в основата на стълби.
ГРАДИНА направи си сам

Всички градински лампи трябва да са водоустойчиви. Ако искаме ефектът да е минималистичен и модерен, слагаме лампи с платно, при които светлината минава през нишки от стъклени влакна и създава светлинни точки. Или пък използваме ефект на бавно прожектиране на образи по стените. Неоновата светлина може да изглежда страхотно в градината - семпла, отделна линия от синьо или зелено например ще придаде на платформа или стена сюрреалистично присъствие. Дума или семпъл образ, изрисувани от неон и монтирани на стена, могат да изглеждат като модерна скулптура.