Интериорни Врати

Дървото се напоява в продължение на 24 ч. в разтворимо водно стъкло (20—28 т. ч. в 100 тегловни части вода). Напоеното дърво се изсушава и се намазва с разтвор от равни части нишадър, калциев хлорид и магнезиев хлорид в 10 ч. вода, след което повторно се суши на въздух.

Средство за импрегниране на дървоДървото се напоява с разтвор от 10 кг диамониев фосфат и 1 кг борна киселина в 100 л вода.

Средства за импрегниране на дървени материали- Материалите се напояват с разтвор, приготвен от 70 кг амо ниев сулфат, 50 кг боракс, 1 кг туткал и 880 л вода.- 5 кг туткал, 2 кг цинков хлорид и 57 кг боракс се разтварят в 570 л вода.Пълна огнеупорност на дървото се постига, ако водните разтвори на горните соли проникнат до самата му сърцевина.
Това се постига най-добре във вакуумапарати, където дървото се препарва, и в автоклави, където то се пропива с разтвора от огнеупорните соли под налягане 8 атм (0,8 МРА).От многобройните огнеупорни средства нито едно не може да изпълни предназначението си изцяло. Досега са намерени бои, които правят дървесината само трудно запалима. Но след като температурата при горенето се повиши толкова, че дървото започне да се овъглява и да отделя газове, покритието от боя не може да го запази от изгаряне.Все пак огнеупорната боя значително намалява опасността от пожари.

Огнеупорни покрития:
а) 150 г боракс и 150 г натриев сулфат (глауберова сол) се разтварят в 600 см3 вода и към получения разтвор се прибавя орехов байц или друга подобна боя по желание.
б) 50 г амониев сулфат се разтварят в 150 см3 вода и към получения разтвор се прибавят при непрекъснато бъркане 100 г гипс и цветен пигмент по желание. Преди употреба сместа трябва да се разбърка добре.

в) 100 г амониев сулфат, 70 г боракс, 2,5 г цинков хлорид и 5 г туткал се разтварят при внимателно бъркане в 700 см3 вода. Може по желание да се оцвети с пигмент или байц.

г) 250 г бариев сулфат, 10 г цинкваис и 250 г разтворимо водно стъкло се разбъркват много добре с 200 см3 вода, докато се получи еднородна бяла маса. Тази боя се нанася върху дървената повърхност в по-дебел пласт. След 15 мин, когато първият пласт е засъхнал, върху него се нанася втори.
Източник: polezno.info Рубрика: Направи-си-сам