Интериорни Врати

спалня спалня

Спалнята е стаята, от която започва и свършва денят Ви, тя е мястото, което определя по някакъв начин вашата личност, за това е важно тя да е удобна, комфортна и с вкус, който най-добре да пасва на Вас.

Определете стаята


Трябва да си зададете няколко въпроса:

Колко е голяма стаята? - От това ще зависят цветовете, които трябва да създават илюзията за по-голяма или по-малка стая. Примерно, ако стаята е с нисък таван, е добре той да е с по-светъл цвят, като така ще се създаде илюзията за по-висока стая.

Има ли достатъчно място, където да прибирате различните неща? - От това зависят и мебелите в стаята, ако имате възможност, добра идея е да скривате телевизора, като така запазвате цялостта на интериора.

На коя страна се намира прозореца? - Ако е на изток добра идея ще е да си сложите плътни пердета или щори, иначе ще се събуждате през лятото по съвсем ранните часове.

Колко удобно е леглото? - Леглото, матрака, възглавниците, чаршафите, одеялата, всички те имат значение за това колко ще се отпочинали на следващата сутрин. Добра идея е матрака да се сменя на всеки 7 години, защото вече сте спали върху него около 20000 часа и съответно различни видове гъбички и акари са си създали удобни домове и с достатъчни запаси от вашата кожа си живеят наистина спокойно.

Цветове

Зеленото и синьото са добър избор, понеже създават спокойно настроение, което предизвиква отпочиване. Естествено цветовете трябва да са меки, за да водят към исканият резултат. Използването на земните цветове е добър избор заедно с неутралните такива. Ако ви се струват прекалено меки и скучни цветовете винаги можете да ги съживите с различни видове аксесоари с по-ярки цветове.

Жълтото и оранжевото се избягват заради техният контрастиращ характер, пречещ на успокоението, което спялната трябва да предизвиква.

Покривалата за спалнята

Най-добро и удобно е чаршафите да са от 100% памук, защото памука поема влагата и топлината най-добре, като в същото време се чувства меко и гладко към кожата. Колкото повече нишки има в плата, толкова и по-мек е той, но също така значение има и дължината на влакната. Египетският памук е с най-дългите влакна, което го прави най-мекия памук на пазара в момента. Естествено и начина на изтъкаване на памука е от значение. Памучният сатен е най-мек, но класическия създава усещането за свежест и чистота. Покривалата на спалнята са особено важни за стаята, понеже техният цвят и модел ще определят голяма част от стила й. Възглавниците могат да бъдат в различен цвят, за да създават лек контраст в спалнята.

Одеяла

Зависи изцяло от личното Ви желание. Най-добри са одеялата пълни с пух, което ги прави меки, леки и добри изолатори, ако обаче страдате от алергии синтетичните са по-добрият избор. Другото, което трябва да се вземе под внимание са ефектите на различните сезони, което прави по-труден и може би по-добър вариант е да имате едно по-дебело и едно по-тънко одеяло.

Осветление и аксесоари

За да установите спокойна и умерена атмосфера в стаята нощните лампи са задължителни и е немислимо да се разчита само на висящата лампа. Ароматните свещи са много добри аксесоари, които вършат две задачи. Аксесоарите са изцяло плод на въображението и зависят само от това колко искате спалнята да изразява Вашата личност.
Източник: Archzine.com