Интериорни Врати

стари мебели


За почитателите на антични и старинни мебели сме подготвили серия от статии свързани с поддържането и реставрирането им.


Влажността - главния вредител на мебелите

Мебелите не трябва никога да се поставят точно пред радиатор, тъй като това едновременно ги уврежда и пречи на оптималното отопление на стаята. Но ако нямате избор, трябва да се направи някакъв вид изолатор пред радиатора, който да го разделя от тях.

Прекалено висока или прекалено ниска влажност поврежда мебелите, затова трябва да се намери средата. Добър вариант е да се закупи овлажнител за въздух, който за предпочитане се слага пред радиатор, като така топлия въздух ще разпределя по равен начин влагата из цялата стая. Овлажнителя не трябва да се поставя пред камина, отворен комин, под или над мебел.

Античната мебел има нужда от защита от ниски нива на средна влажност предизвикана от централно отопление. В такива случаи, без овлажнител, средната влажност на въздуха може да падне до 25-30%, което е близо до нивата на влажност в пустинята Сахара. Дори да не можете да си позволите овлажнител, добро решение е да сложите в близост до старинната мебел саксия с някакво растение или просто купа с вода. Особено важно е това да се направи през зимата, когато влагата в дома е най-ниска, заради отоплението. При температура от около 21ºC , влажността трябва да е някъде около 50-55%.

Различните стаи изискват и различни овлажнители, най-добър вариант е да се посъветвате със специалист, който да ви насочи към някакъв модел. Повечето овлажнители са напълно безшумни, безвредни, хигиенични и лесни за употреба.

Различните видове овлажнители:

парни овлажнители: безшумни, хигиенични, с добро разпределяне на влажност в стаята, в работен режим изкарват лека и топла струя пара. Лесни за почистване, без филтри, подходящи за мека и твърда вода. (може би най-добър вариант за всякакъв вид помещения - използват се дори и в болнични стаи, поради хигиеничността и безшумността им).

вентилаторни овлажнители: произвеждат хладна и невидима влажност, но за сметка на това са шумни. Изискват редовни почиствания, за да се избегне застоялостта на водата. Изискват и редовна подмяна на филтрите.

ултразвукови овлажнители/атомизатори - произвежда струя от лека, хладна мъгла. По-тихи от вентилаторните овлажнители, но пак присъства лек звук. Ефекта е много локализиран. Изискват честа смяна на омекотителите на вода. Използва се дестилирана или изключително мека вода.

Овлажнители без електричество:

Ако предпочитате такива овлажнители, добър вариант е да се положи някакъв вид контейнер с вода върху радиатора, който да загрява и изпарява водата. По този начин е невъзможно да надхвърлите оптималното ниво на влажност на въздуха. Eдинствено допълването на контейнера с вода трябва да става редовно, дори можете да добавяте някакви благоуханни масла, ако желаете.

Както разбирате влажността в помещението е от изключително голяма важност, когато става дума за стари мебели. За да ги запазите в добро състояние и за да сте сигурни, че влажността е в комфортните за мебелите 50-55% използвайте редовно и хидрометър.

Околна среда:

Като най-значим фактор Ви показахме влажността в предишната статия, но има още един фактор, който ще споменем - директната слънчева светлина. В зависимост от предмета, слънчевата светлина може да навреди или да помогне. Ултравиолетовата светлина е основният вредител на цветове на дърво, кожа или текстил. Директната слънчева светлина също така загрява местата, върху които попада и така се получава малък, топъл и сух микроклимат, който силно уврежда всякакви лепила и кожени и/или текстилни дамаски. Излагането на лакирани повърхности на слънце също трябва да е на минимум, но пък белотата на слоновата кост може да бъде подсилена, ако често се излага на светлина.

Биологични условия:

Буболечката Anobium punctatum в периода си на ларва е основния вредител на мебели, но за щастие, в днешно време, лесно може да се отървете от него. Има три начина да направите това:

- Инжектиране, посипване или напръскване с инсектициди на местата, където има дупки от малките ларви.

- Премахване на достъпа на кислород до ларвите или впръскване на газ.

- Топъл въздух с високо ниво на влажност също е добър начин. Тогава, обаче трябва да се внимава насекомите Xestobium rufovillosum, които имат нужда от влажно дърво, което да поддържа гъбични образувания, които на свой ред правят дървото лесно за смилане.

При по-висока и продължителна влажност се предизвиква и растеж на гъбни образувания. Ако се остави да достигнат до мебелите, силно отслабват лепилата. Фин, бял, подобен на прах “израстък” понякога може да бъде намерен по и в мебелите, където най-малко се очаква. Това може или да е малко гъбично образувание или, в по-чести случаи някакъв вид кристализация. И в двата случая то може лесно да бъде премахнато със суха кърпа.

Човешка намеса:

Събития в даден период от време придават на една мебел нейната уникалност и стойност и най-честите такива събития са предизвикани от човек. Собственика на антична мебел е, един вид опекун, защото е негова задача да се грижи за благосъстоянието й. Ако един старинен предмет е бил в едно семейство за десетилетие или повече , в редки случаи е вероятно да предизвика някакви проблеми, ако и околната му среда е непроменена. Но ако е новозакупена от други собственици античната мебел, има голяма вероятност да предизвика някакви проблеми, като раздвижване на вътрешни или външни части, заради самото пренасяне (за което ще напиша още след малко) или само заради смяната на околната среда.

Пренасяне на мебели:

Най-правилният начин за преместване е първо да се разбере самата конструкция и след това да се предприемат преместванията. Но ако това се окаже невъзможно трябва да знаете, че мебелите се захващат винаги за най-здравите им места или греди. Столове и кресла се захващат за гредите, на които се подпира основата за сядане, масите - за страничните греди или краката, кабинетите и гардеробите за най-долните греди. Никога една мебел не трябва да се тегли или бута, ако по някаква причина това се окаже единствена опция, трябва да се теглят/бутат в най-ниските им части.

Надрасквания, поливания и натъртвания:

Ако сте поставили тежък предмет или ваза върху мебелите, не го теглете и бутайте, освен ако не сте сложили специално подложка под него, защото в противен случай ще надраскате мебелите. Ако подложката е абсорбираща, при малко изливане на вода върху нея, ще предизвика по-висока влажност, която също ще повреди повърхността. Някакъв вид изолатор трябва да бъде поставен между дървото и подложката - полиуретанова, може би е най-добър вариант.

Ако се случи да се разлее вода върху дървото, трябва да се изтрие веднага преди да се е разпространила повече. При изливане на някаква спиртна напитка е изключително неправилно да се търка, защото това действие оставя трайни следи върху лака, особено ако спирта е успял да разгради повечето от него, за това най-добро решение е да се постави суха кърпа, която да попие течност и леко да се премахне.

Най-разпространеното натъртване на мебел е от писалки, химикалки и моливи, когато са ползвани върху хартия, без някакъв вид омекотител под нея.

Всички тези проблеми правят един предмет уникален и са част от неговата история, но в същност те най-бързо се забравят, дори и да представляват важен урок. В такива случаи най-добрия избор е да се обърнете към професионалист, който да предприеме съответните мерки за реставриране на мебелите.
Източник: archzine.com

1 коментара

P_L on 9 юни 2008 г., 6:52  

Тази статия е копирана дословно от www.archzine.com
Би било в реда на нещата като е открадната така, заедно със снимките, поне да има линк към сайта, който е публикувал статията.