Интериорни Врати


картини
Картините внасят много цвят и красота във всеки дом. Преди да се ориентираме към купуването на такъв предмет за дома е необходимо да имаме идея къде и как ще го поставим, каква големина ще изберем, да се съобразим с мебелите, цвета и други важни фактори. В тази статия ще ви представим някои основни (и не задължителни) правила за поставянето на картините в дома, така че да постигнете хармония и баланс.
Когато поставяте картина над диван, кресло, група от столове или пък конзолни мебели премерете разстоянието между мебелите и тавана и се постарайте да попълните около 2/3 от това място с картини.
Колко високо да окачим картината? Често проблемът при окачването на картина е на каква височина над мебелите да я поставим. Ако поставим картината прекалено високо, то ще изглежда така сякаш картината и мебелите под нея нямат връзка, сякаш са “разединени”. За това се старайте когато окачвате картина тя да е на 15-25 см. над мебелите.
Когато окачвате картина зад кресло или диван трябва да я окачите на такова разстояние над дивана, че да не можете да я достигнете с глава или ръка опряна на облегалката на дивана. Обикновено 20-25 см. са повече от достатъчни.
Поставяне на картините на нивото на очите.“Нивото на очите” се намира на около 1,5 метра от пода на помещението и е често срещана практика за определяне на мястото на картината. Колкото и практично да е това правило често се случва да не е достатъчно, особено за по-малки картини. В такъв случай можете да прибегнете до групиране на картините за да се получи “картинен облак”, който е достатъчно голям, за да отговаря на естетическите ви изисквания.
В случаи когато помещението е предназначено за сядане, като офиси, трапезарии, кафенета и т.н. е препоръчително да се използва “Ниво на очите на седнал човек”, за да може посетителите на помещението да се любуват на гледката без да има нужда да гледат нагоре.
Картините и големите мебели
Големите мебели имат свойството да “закриват” картините. За да не се случи това и да имате една хармонична и добре балансирана стена е добре да изберете картини със свежи и смели тонове, които да поставите покрай обемистите си мебели. Ако вече имате картини, които стоят до мебелите ви , но не сте доволни от резултата можете да им смените рамките или тяхното паспарту.