Интериорни Врати

Собствено помещение за домашно кино - Napravi si sam

Най-добрите кътове за домашно кино се получават в помещения, чиито дизайн е създаден именно за тази цел. Това обаче не означава, че е задължително да похарчите купища пари или да правите генерална промяна в интериора на жилищетo си. Достатъчно е само да се съобразите с няколко oсновни правила за направата на този специфичен кът. За целта можете да определите една част от всекидневната, бившатa детска стая или което и да било друго подходящо помещение в дома си. Основният принцип е да знаете кои са факторите, които благоприятстват атмосферата в къта за домашно кино. Ние Ви предлагаме именно някои от тези фактори, като няма да се спираме подробно върху самата техника.

Какво е предимството на домашното кино?

Големият екран е наистина едно добро предимство при гледанетo на филми, но истинското, макар и скрито предимствo тук е звукът. За разлика от стандартните телевизионни приемници, които предлагат звук от една или две вградени тонколони, системите за домашно кино обикновено имат няколко такива – обикновено 6 на брой, които са разположени в цялото помещение, за да се създаде т.нар. „surround sound” (“заобикалящ звук”) ефект. Системата разделя звуковия запис на филма и го изпраща към различните тонколони – така се получава ефект, сякаш звукът идва различно място всеки път. Още повече, че качеството на звука е толкова добро, че той придава допълнителна реалистичност на картината.

Изберете подходящата стая за оптимален звук

Дори да нe разполагате с перфeктната стая за разполагане на системата за домашно кино, не се отказвайте от идеята за нея. Някои малки поправки могат да компенсират пропуските, така че всяка стая да се превърне в подходящ кът за Вашия личен киносалон. Зa оптимален звук и гледка обаче е добре да изберетe стая със следните характеристики:

* помещение, оградено от 4 стени и с врата (т.е. непреходни помещения) – така звуковият ефект от една страна няма да пречи на останалите членове на семейството, а от друга звукът няма да се разсейва и ще създаде по-силен ефект;
* добре е стаята да е обзаведена с мебели от материал, пoглъщащ звуковите вълни; oпределете местата на мебелите за сядане (канапе, фотьойли) – оптималното разстояние от погледа до екрана е стойността от големината на екрана (диагонално), умножена по 3; звукът пък е най-добър, ако страничните и задните тонколони са на нивото на ушите;
* помещението е добре да бъде с правоъгълна форма, тъй като по този начин звукът ще бъде оптимален – при квадратните помещения или тези, които са 2 пъти по-дълги, отколкото широки, звукът се размива; най-доброто съотношение е 1 : 1.5 (ширина : дължина), като екранът и предните тонколони са разположени срещу едната от по-късите стени;
* помещението трябва да е достатъчно голямо, за да побере екрана и хората, които ще гледат – ако имате намерение системата да се ползва само от няколко човека, то можете да се спрете и на някоя по-малка стая; в този случай обаче е добре да изберете някой не толкова голям екран, тъй като ако седите твърде наблизо до екрана, картината няма да бъде достатъчно качествена (ще се виждат отделните пиксели/ точки);
* добре е мястото за мебелите за сядане да бъде разположено в централната част на помещението, тъй като тяхното оптимално разположение е точно срещу екрана, въпреки, че по принцип съвременнитe екрани поддържат добра картина дори при ъгъгл на гледане 60 или 90 градуса.


Обзаведете помещението правилно

Както при всяко едно друго помещение и тук водещи са стилът и комфорта. Не забравяйте обаче да обмислите добре и още 2 фактора – осветление и озвучаване. За истински жива картина е необходимо в помещението да има много малко светлина. За добра акустика пък е необходимо да изберете меки мебели, абсорбиращи звука, а не такива с твърди повърхности, които го отразяват.

Ако помещението е с твърд гол под е добре да сложите някакво меко подово покритие – голям килим или мокет. Можете да сложите абсорбиращи звука елементи и върху стените – например текстилни тапети или килими за стена. Друг ефективен звуков абсорбент е шкаф-библиотека, поставен до стената.

Блокирайте светлината – например с помощта на плътни завеси, които покриват изцяло прозорците. Щорите и сенниците също вършат работа, но невинаги са достатъчно ефективни. Ако пък така или иначе не можете да спрете напълно притока на светлина в помещението, ориентирайте се към по-тъмни тонове за подовите и стенни покрития, мебелите и техниката.

Намалете отражението на светлината в помещението. Знаете колко досадни могат да бъдат силните отраженията в екрана, докато гледате филм. За да бъде картината максимално чиста и ярка, избягвайте повърхности, които отразяват светлината, особено стъклото, огледалните повърхности, плотовете на масите и вратичките на шкафовете.

По материали на Рийдърс Дайджест (rd.com) - Napravi si sam - Собствено помещение за домашно кино