Интериорни Врати

Дървото е естествен материал, който под влияние на различни фактори може да загуби красивия си външен вид и дори да се разруши. Най-големите му врагове са дървоядните насекоми, гъбичките по кората, атмосферните влияния. За да запазим добрия вид на дървото за по-дълго време, трябва да го защитим.

СЪХРАНЕНИЕ ЧРЕЗ ИМПРЕГНИРАНЕ
Най-лесно един дървен материал може да бъде третиран с препарат, като се потопи в него. Това може да стане при условие, че дървото е здраво и не е било третирано досега и разбира се размерите му го позволяват. Направете си корито, като изправите четири дървени или циментови блокчета върху твърда основа. Трябва да имате предвид и размера на дървото. Разгънете отгоре обикновен найлон, който ще служи за басейн. След като дървото се напои, го оставете да се изцеди. Останалият препарат може да се използва повторно.

ПОВЪРХНОСТНО ТРЕТИРАНЕ
Ако дървото е здраво, може да се осигури защитен слой против насекоми и гъбички. Върху повърхността му се нанася специален лак или политура, докато поема.
Почистете дървения материал със специална четка с метален косъм. С нея може да се провери дали дървото е здраво. Кухият звук при удар с дръжката на четката ще ви подскаже, че дървото е нападнато от червеи или има други увреждания. В такъв случай трябва да пристъпите към лечение в дълбочина чрез инжектиране.

ИНЖЕКТИРАНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ
То е необходимо, когато искате да спасите дървена конструкция, която е увредена от насекоми, или се прилага като превантивна мярка.
За целта може да използвате цялостния комплект за обработка на дърво в дълбочина Wagner. Този начин е подходящ за третиране на дървен материал със сечение повече от 10 Х 10 см.

ДЕКОРАТИВНА ЗАЩИТА С ЛАЗУРЕН ЛАК
Дървото, подложено продължително време на слънце и дъжд, ще бъде едновременно защитено и ще придобие красив вид при полиране с лазурен лак.

ТЕХНИКА ЗА ТРЕТИРАНЕ НА ДЪРВОТО
ИМПРЕГНИРАНЕсн. 1
1. Напълнете коритото с антисептичния препарат или ако дървото ще се използва в обитаемо помещение, с ксилофен, който няма мирис.сн. 2
2. Потопете дървото в течността с ръкавици и го оставете така два часа, като след един час го обърнете.
ПОВЪРХНОСТНО ТРЕТИРАНЕ


сн. 3
3. Със специална четка нанесете от препарата до пълното напояване на повърхностния слой на дървото.


сн. 4
4. Универсалните препарати за дърво позволяват допълнителна обработка с лазурен лак, боя, емайллак и др.


сн. 5
ИНЖЕКТИРАНЕe
5. Пробийте отвори на всеки 40 см, като ги разполагате шахматно. Трябва да са с диаметър 9 мм и на около 2/3 от горния край на дървото.


сн. 6
6. Набийте във всеки отвор специалната дюза с помощта на пластмасов пробой. Отгоре трябва да се показва само отвора на дюзата.


сн. 7
7. Накрайника на пистолета поставете в отвора на дюзата. Така течността се изпомпва в резервоара.


сн. 8
8. Инжектирайте от течността до запотяване на дървото (около 20 секунди).


сн. 9
9. Довършете лечението с пулверизация по цялата повърхност на дървото. Дръжте пистолета на разстояние 30 - 40 см.


сн. 10
ПОКРИТИЕ С ЛАЗУРЕН ЛАК
10. Използвайте подходяща четка, която поема добре лака. Нанасяйте по продължение на нишките на дървото.


сн. 11
11. Дърво, което е загубило цвета си под влияние на атмосферните условия, може да бъде освежено с лазурен лак. Използвайте четка с метален косъм.


сн. 12
12. Нанесете два слоя от лазурния лак. Може да използвате оцветяващ лак или с ултравиолетова защита.

УВРЕДЕНО ДЪРВО
Дървото е нападнато в дълбочина от насекоми или гъбички и е значително увредено.
Решение : увредените части трябва да се сменят.

ЗАСЕГНАТО ДЪРВО
Дървото е нападнато от насекоми, но все още е годно за употреба.
Решение : пристъпете към лечение в дълбочина чрез инжектиране на специален препарат.

ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ ПРИ ЗДРАВО ДЪРВО
Дървото е ново или напълно здраво, не е третирано преди употреба.
Препоръка : лакирайте дървото, за да създадете предпазен филм срещу насекомите.

ПРЕДВАРИТЕЛНО ТРЕТИРАНЕ НА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ЗА СТРОЕЖ
Дървото е ново и нетретирано, предстои да се използва в строеж.
Препоръка: най-подходящо е да се импрегнира.

ВЪНШНИ ДЪРВЕНИ КОНСТРУКЦИИ
Дървените елементи, които се намират извън помещенията (капаци на прозорци, входни врати, колове...), са изложени на атмосферни влияния и трябва да бъдат защитени.
Препоръка : приложете лечение или превантивни операции в дълбочина и след това лакирайте.

КОМПЛЕКТ ЗА ТРЕТИРАНЕ НА ДЪРВО В ДЪЛБОЧИНА WAGNER

Моделът W 300 E се състои от :
- електрически пистолет за инжектиране под високо налягане
- накрайник за пистолета
- свредел за дърво с диаметър 9 мм
- дюзи
- пластмасов пробой за набиване на дюзите
- тръба за аспирация. Пистолетът може да се използва и за оцветяване. Комплектът съдържа и два пълнителя с боя.
При третиране чрез инжектиране използвайте необходимите предпазни средства : комбинезон, защитни очила, маска и ръкавици.

Източник: http://mr-bricolage.bg/

Демонтаж на стара тоалетна и замяната и с нова на същото място е нещо по силите на всеки домашен майстор. Ние ще ви покажем как да го направите .
ДЕМОНТАЖ И ЗАМЯНА НА ТОАЛЕТНА ЧИНЯ ТИП МОНОБЛОК направи си сам
Тоалетните са част от стандартното оборудване на банята и повечето от нас ги приемаме за нещо, което се монтира веднъж от майстор водопроводчик и повече не го мислим. Въпреки това, ако се спука,счупи или искаме да заменим старата тоалетна с нова е добре да знаем как да го направим дори и без помоща на майстор, който се открива трудно и естествено стува пари. Да се демонтира старата тоалетна и на нейно място да монтирате нова не е никак сложно, още повече, че най-вероятно разполагате с необходимите инструменти в къщи.А като следвате нашите инструкции няма да ви липсват и умения.
Необходими материали:
Гумени ръкавици, парцали, гъба.
Обикновен гаечен ключ с подходящ размер.
Регулируем гаечен ключ ( Водопроводен ключ)
Отверка с цилиндрични накрайници(шестограми) или тресчотка.
Комплект моноблок.
Комплект крепежни елементи за монтаж на тоалетна чиния.
Антбактериален санитарен силикон с подходящ цвят съобразен с цвета на тоалетната чиния и плочките в банята.
Гумен маншон или гъвкава връзка за тоалетна чиния.
Кълчища или тефлонова лента.
Длето за цимент и чук – при необходимост
Демонтаж на старата тоалетна


Спрете подаването на вода към толетното казанче. Изпуснете водата от казанчето, като задържите бутона натиснат по дълго време за да изтече максималното възможно количество вода от него.Ако е възможно да се отвори капака на казанчето , направете го и с гъба попийте водата от дъното му.
Поставете кърпа на пода зад тоалетната чиния за да попива остатъчната вода при демонтажа на казанчето.
Демонтирайте тръбата за подаването на вода към казанчето. Обикновенно тя е от тип “мека връзка” и се демонтира с помоща на гайчен ключ.
Развийте болтовете, които съединяват казанчето с тоалетната чиния и премахнете казанчето.


Отстратете болтовете които придържат тоалетната чиния към пода с помоща на отверка с кръгли накрайници ил тресчотка.Ако болтовете са много ръждясали, може просто да ги скъсате.
Разклатете тоалетната чиния назад –напред, като леко повдигате нагоре, за да се освободи от фланеца на отходната тръба и я премахнете.Ако тоалетната чиния е лепена с цимент, може да се наложи да използвате длето и чук за освобождаването и от циментовото легло.
За да предотвратите излизанета на неприятни газове от канала запушете го със стар парцал.

Почистете добре пода под мястото на старата тоалетна чиния, като премахнете всички остатъци от стар цимент или друто лепило.
Сега е момента да проверите наред ли е водопроводната връзка и отточната канализация и да направите необходимото за нейното почистване. Не забравяйте да използвате гумени ръкавици, когато правите това.Проверете “меката връзка”, която захранва казанчето с вода. Ако е стара и амортизирана я заменете с нова.Проверете гуменият фланец, който съединява тоалетната чиния с канализацията да не е скъсан или напукан, като премахнете всички остатъци от старо лепило по него. Най- добре е да го замените с нов.
Сега вече сте готов да монтирате новата тоалетна чиния.
Монтаж на новата тоалетна чиния - моноблок
Комплект скрепителни елементи за монтаж на тоалетна чиния.На пазара се продават комплекти за монтаж на тоалетни чинии, които съдържат пластмасов дюбел, болт с шестограмна глава, уплътнителна шайба, декоратива капачка за главата на болта. Напоследък се появиха и модели тоалетни чинии със страничен монтаж за които също има подобни комплекти. Най-добре да закупите комплекта за монтаж заедно със закупуването на тоалетната чиния след консултация с продавача.
Вероятно новият комплект моноблок е придружен с подробни инструкции за монтаж. Запознайте се подробно с тях преди да пристъпите към по-нататъшни действия.
Проверете дали монтажните отвори на новата тоалетна чиния съвпадат със отворите на старата. Ако не съвпадат отбележете мястото на новите отвори, като следвате схемата за монтаж на производителя.


Съобразете разстоянието от отвора на канализацията до отходния отвор на тоалетната чиния да бъде такова, че да позволява безпроблемно съединяване на двата отвора посредством гуменият маншон. При по- големи разминавания на отворите използвайте гъвкава връзка тип “хармоника”.
Разпробийте отбелязаните отвори с ударна бормашина с бургия за бетон с необходимият диаметър(виж комплекта за монтаж). След като почистите прахът от пробитите отвори с прахосмукачка или гумена духалка, поставете в тях монтажните дюбели от комплекта.
Монтирайте казанчето на моноблока към тоалетната чиния, като стриктно следвате инструкциите на производителя.
Намажете със антибактериален санитарен силикон долният ръб на тоалетната чиния и я поставете внимателно на мястото и на пода така , че монтажните и отвори да съвпаднат с пробитите в пода отвори.


Ако пода не е достатъмно равен проверете нивелацията на тоалетната чиния. Нивелирайте я посредством нивелир и малки дървени клинчета.
Завийте монтажните болтове, като не забравяйте да сложите предпазните пластмасови шайби. Не прекалявайте със затягането на болтовете за да не се спука тоалетната чиния – тя все пак е керамична.
Свържете тоалетната чиния към канализацията.
Свържете казанчето към водопроводната мрежа, като стриктно следвате инструкциите на производителя. Ако досега не сте имали спирателен кран на “меката връзка” преди самото казанче сега е момента да го сложите, то може да ви спести много неприятности и проблеми в бъдеще.
Монтирайте седалката на моноблока.
Попълнете внимателно всички пролуки между пода и ръба на тоалетната чиния с антибактериален санитарен силикон и го загладете със пръста на ръкавицата натопен в сапунена вода или препарат за миена на съдове.
С това операцията е приключена и може да почистите банята. Силикона стяга за няколко часа и до тогава ще трябва да внимавате да не нарушите целостта му, защото той освен че играе ролята на лепило, същевременно предпазва от проникването на вода под тоалетната чиния и по този начин предотватява образуването на мухъл и неприятни миризми в банята.
А няма и да наводните съседа през пробитите монтажни отвори за тоалетната чиния!

Успех!

Автор: дипл. инж. Иво Димитров
Източник: http://www.bania.bg/


Водоотвеждащите системи за покривни прозорци или иначе казано улуците и водосточни тръби са жизнено необходими за всеки покрив по нашите географски ширини. Благодарение на тази система попадналата вода нап прозореца на покрива се улавя и отвежда далеч от сградата, като по този начин се предпазва фасадата, стените, фундамента и всички други подпокривните прозорци велукс и фасадни елементи от прекомерно овлажняване. В същото време водоотвеждащите системи могат да бъдат умело използвани и като декоративен елемент, подчертаваш или дооформящ аритектурата на дадена сграда.

В наши дни и при нашите климатични условия е немислимо завършването на сграда без направата на водоотвеждаща система от улуци и водосточни тръби. Пренебрегването на подобна процедура би могло да навреди сериозно на дадена сграда постройка и да съкрати значително живота и. В същото време предлаганите на пазара покривни велукс водоотвеждащи системи осигуряват надеждна защита на подпокривните прозорци и щори елементи като фасада, стени, фундаменти на сградата и други.
Съвременните продукти в тази област представляват съвкупност от всички необходими елементи (улуци, водосточни тръби, закрепващи скоби, водосборни казанчета, кривки, над и подулучни поли и т.н. Освен това те се предлагат в няколко форми за улуци (полукръг, трапецовидна, правоъгълна) и кръгла или квадратна за водосточни тръби. Практиката е наложила използването на тези форми, като най-често избора им се определя от естетическото възприятие на сградната архитектура и е въпрос на избор на архитекта или предпочитанията на инвеститора.

Големината на улуците, водосточните тръби и водосборните казанчета (местата на които се събират улуци и водосточни тръби) се определя от наклона и площа на покрива прозореца, както и големината на покривната velux конструкция и в съответствие с нормите и изискванията на БДС. За водосточнитв тръби най-разпространеният и използван размер у нас е ø100 или иначе казано тръби с диаметър от 100 мм. Съответните по големина казанчета пак съобразени с наклона и големината на прозореца velux отводняват средно по около от 65 до 100 кв.м. Предлаганите у нас улуци са с различни форми и големина и за техният избор ще трябва да се консултирате с избраната от вас фирма. Избора на материала от който ще бъде направена водоотвеждащата ви система е един от важните елементи за качеството и надеждността, и а също така и за цялостният облик на сградата ви. Възможностите се свеждат до няколко варианта. Старите поцинковани кръгли улуци (тип цигански) са доста остарял и ненадежден вариант. Въпреки, че се повечето от фирмите, които ги монтират предлагат различни цветови варианти постигнати чрез прахово боядисване (далеч по надежден метод отколкото боядисването с четка) покритието на подобен вид улуци и тръби е ненадеждно поради няколко причини. Улуците се сглобяват на снадки от по 1 м.л. като всички снадки се запояват ръчно и често пъти ненадеждно. Същото важи и за водосточните тръби и кривките (познати още като S елементи или закривените части при водосточните тръби). Освен това понякога тези остарели като метод на работа и материали водосточни системи се предлагат на цени еквивалентни на новите PVC или системи от металопласт. При навлизането на новите системи и материали този остарял вариант все повече отпада като начин на работа.pokrivni prozorci - водоотвеждащи системи

Най-разпространените и технологии и материали за производство на покривни прозорци цена водоотвеждащи системи са поливинилхлорид (PVC) и най-новият хит комбинация от ламарина с полимерни покрития (металопласт) както и винаги актуалният меден материал (който е и с най-голяма дълговечност).
Пластмасовите улуци (PVC-системите) придобиха голяма популярност през последните години у нас. Те са устойчиви окисление и корозия и осигуряват ниски нива на шум при дъжд. Монтажът им е бърз и лесен, предлагат се в най-различни цветови гами и форми. Към недостатъците им се отнасят изменения в линейните размери при рязко спадане на температурата и по-слабата устойчивост на механично въздействие в сравнение с метала. С използването на гумени уплътнители се минимизират последствията от евентуална промяна в размерите на елементите, като тези подобрения дават добър ефект в равнинни райони с ниска надморска височина. Друг недостатък (подобно на циганските улуци) е факта, че и при тях частите са с определена дължина и се налага често снаждане между тях, което ги прави ненадежди и с повече възможности за дефектиране. Желателно е модулите на системата да се лепят със специални разширяващи се елементи, които компенсират измененията, но много често това условие не се спазва от фирмите, които монтират подобни системи. Освен това пластмасовите улуци не издържат натоварването на натрупалият снаг зимно време и много често улуците се чупят или от големите температурнни разлики или от голямо количество сняг попаднало в тях.
Най-добрият вариант у нас към настоящият момент са покривни прозорци водоотвеждащи системи изработени от ламарина. Перфектният, но в същото време и доста скъп материал е медта с дебелина на ламарината 0.5-0.6мм. Значително по-евтин и достатъчно надежден вариант е комбинацията металопласт. Тя представлява ламарина с фабрично нанесено полимерно покритие. Защитният PVC слой покрива прозореца по няколко пъти двете страни на ламариненият лист от който се правят улуците и водосточните тръби, като по този начин осигурява много надеждна защита на ламарината. Основно предимство на стоманените водоотвеждащи системи е тяхната устойчивост на механично натоварване. Те издържат натрупване на сняг и лед, а защитното полимерно покритие предпазва метала от корозия и от изменения вследствие на резки температурни промени.
Ето и няколко фирми които предлагат различните видове покривни водоотвеждащи прозорци: системи на нашият пазар.


ВАС
Компанията, която се е специализирала в покривните хидроизолационни работи и изграждането на висококачествени и надеждни покривни водоотвеждащи системи първа наложи на българския пазар американски безшевни улуци с неограничена дължина. Улуците се произвеждат в България по изцяло американска технология с американски машини и уникална система за окачване, при която закрепващите скоби остават скрити. Тези улуци се произвеждат на самия обект от рулонна ламарина със специално калибрована машина. Дължината на отделните парчета се ограничава единствено от наличнието на ъгли или дължината на стрехата. Профилът на улуците може да бъде изпълнен от поцинкована ламарина, ламарина с фабрично нанесено антикорозионно полиестерно покритие (металопласт) предлагана в над 12 цвята, както и от медна ламарина.
Освен това към момента фирмата предлага и два вида големина на улука 5” (разгъвка 300 мм.) и 6”. Преимущество на улуците са неограничената дължина, уникалният трапецовиден профил, използването на много надеждни материали, липсата на снадки, сигурната и бърза система за монтаж и бързото отводняване. Системата има надеждна връзка улук-надулучна пола, устойчива е на външните метеорологични условия и има привлекателен и завършен външен вид. Фирмата предлагат и консултации и изпълненние на нестандартни покривни конструкции, много и най-различни аксесоари за покрива и водоотвеждащите системи.


NICOLL - покривни прозорци цена
Френската фирма се специализира в производството на строителни изделия от PVC. Фирмата предлага 4 профила улуци и 3 профила водосточни тръби както и аксесоари към тях. Може да се избира сред богата цветова гама – бял, сив, пясък, бордо, кафяв, графит и черен цвят. Сред аксесоарите е и надулучна пола с антикапилярна система, която възпрепятства навлизането на капилярна влага. Предлага се в три цвята – бял, сив и кафяв.
Водосточните тръби и улуци Nicoll са устойчиви на неблагоприятни въздействия, благодарение на добавения титанов окис. Качественото оцветяване дава допълнителна устойчивост на химически въздействия (киселини и въглеводороди) както и надеждна защита от ултравиолетови лъчи. Системите не гният и не корозират. Имат задоволителна механична якост, естетичен вид и бърз и лесен монтаж. Важно предимство на системите е и занижените нива на шум при дъжд.


HUNTER PLASTICS

Английската компания Hunter Plastics предлага в България няколко системи за покривно отводняване от PVC. Системата Hunter Surefit полукръг има профил с форма на полукръг и осигурява бърз и лесен монтаж. Подвижните скоби на системата позволяват лесно закрепване с “щракване”. Чрез фиксаторите елементите се сглобяват ръчно или с инструменти.
Специалните гумени уплътнения осигуряват идеално прилепване на отделните части и гарантирана водонепропускливост. Системата се използва както при ново строителство, така и при реконструкция. Намира широко приложение при навеси, зимни градини и жилищни сгради.
Фиксаторите могат да бъдат предварително монтирани и така са необходими по-малко скоби. Системата дава възможност за избор на размер на водосточните тръби и е с лесно закрепване на елементите. Надлъжното оребряване на улуците подобрява водооттичането и намалява риска от запушване.
PLANNJA SIBA

Шведската компания Plannja Siba произвежда покривни прозорци водоотвеждащи системи повече от 30 години. Водосточните системи Siba се предлагат и в България. Те се състоят от улуци и придружаващи ги аксесоари с полукръгло и правоъгълно сечение и водосточни тръби с кръгло сечение с богат асортимент от допълнителни елементи.
Улуците са с диаметър 100, 125 и 150мм, а водосточните тръби и аксесоарите се изготвят с диаметър 75, 90, 100, 110 и 120мм. Цветовата палитра включва 9 цвята, плюс цвета на галванизираната стомана и медта на отделните аксесоари.
Материалът, от който се произвежда системата, е горещопоцинкована стомана с покритие Plastizol. Всички модули са покрити със защитния полимерен слой и от двете страни. Такава консервация осигурява устойчивост на цвета и защита от корозия.
Посочените по-долу цени са за линеен метър без работа и начислен ДДС.
Те не включват допълнителни елементи като закрепващи скоби, водосборни казанчета, закрепващи елементи, лепила, завършващи капачки и др.
Цени за улуци: Цени за водосточни тръби:
PVC 3.0 - 9.5 лв. PVC 4.2 - 7.0 лв.
Поцинкована ламарина 3.7 - 5 лв. Поцинкована ламарина 3.0 – 4.5 лв.
Металопласт 3.5 - 7.0 лв. Металопласт 5.0 – 6.5
Мед 40 - 50 лв. Мед 40-50 лв.
Източник: izolacii.eu

Обикновенно лятно време съзнанието на българина е заето или с планове за почивка или с ремонт.Това са двете неизменни процедури, които ангажират битието ни. При положение, че сте на вълна ремонти със сигурност ще ви бъдем полезни. Практиката показва, че последователността на ремонтите е обратна на последователността на строенето, което ще рече, че е добре винаги да започвате от покрива при положение, че той трябва да се отремонтира. В случай, че не се съобразите с това правило рискувате след като приключите ремонта на всичко останало да ви протече покрива и да се окажете пак в изходно положение.

За да протече по възможно най-лесния, безболезен и безпроблемен за вас начин ремонта на покрива трябва да сте запознати с няколко основни правила. Ето и отговорите на някой основни въпроси, които изникват при ремонт на покрив.

Покривът ми тече, а сега?

Преди да потърсите варианти за ремонт би било добре да съберете възможно най-обстойна информация за състоянието на покрива. Това би спомогнало при предварителните ви проучвания за цени, възможности за избор на материали, срокове за изпълнение и други.За целта е добре да знаете с какво е покрит той - битумни или керамичн (бетонни, интернитови) керемиди, естествен камък, рулонна хидроизолация с посипка или друго. Какъв тип е покривната конструкция – прав или скатен тип, дървена или бетонова. Какво е състоянието на съществуващото покритие (керемиди или рулонна хидроизолация). В какво състояние е дъсчената ви обшивка (мертеци, греди, дъски, OSB плоскости), на колко години е покривната конструкция, къде са течовете в случай, че имате възможност да ги установите (около комини, капандури, отдушници или друго).

Към кой да се обърна за ремонт?
Нашият съвет е да се обърнете към специализирана фирма с опит в тази дейност и най-вече със седалище (трайно установено офисно помещение)? По този начин ще се застраховате (доколкото това е възможно) от опити за “измъкване” от отговорност след направеният ви ремонт. В противовест с логиката, често пъти и офертите от реномираните и утвърдили се фирми са еквивалентни на тези направени от майстори самозванци.Освен това задължително търсете и гаранции за извършената работа. Минималната гаранция, която би ви дала всяка добра фирма е около 3-5 години. Задължително изисквайте преди започването на работа да сключите договор с изпълнителя, в който да са упоменати неустойки при просрочване на ремонтните дейности, гаранционния период и какво включва той.

Какви материали да използвам?
Съветът ни е да заложите на качествени материали от реномирани производители. Естествено, това ще утежни предвидения ви бюджет, но по-добре един път като сте се захванали с покрива да го направите така, че следващия ремонт да е след 30-40 години и да остане като задължение на внуците ви. При керамичните и бетонови керемиди можете да избирате между няколко фирми, като цената на качествените продукти е около 10-12 лв/м2.

По-евтин вариант са някой български или гръцки oбикновенни керамични керемиди, които обаче доста често се оказват некачествени. При рулонните хидроизолации и битумните керемиди тънкостта на избора е във вида битум, от който е направен материала, неговата гъвкавост и устойчивост на атмосферни влияния. Добре е за рулонните хидроизолации да се посъветвате със специалист, който да ви разясни разликите между APP и SBS тип изолация, да уточните цените, предлаганите на пазара, видовете и марките и да ви посъветва на какво да се спрете във вашия конкретен случай.

Нужно ли е да се направи някаква предварителна подготовка на покрива?Независимо дали основата ви е бетонна плоча или дъсчена обшивка е препоръчително под основното покритие да положите един пласт подкеремидна мушама за керамичните или бетонни керемиди, двупластова система за плоски покриви с битумна мембрана или битумна мембрана за първи пласт хидроизолация под битумни керемиди за скатни покриви. Тя е като допълнителна застраховка и предпазва покрива ви от евентуално нарушаване на цялостта на основното покритие.

При рулонните битумни хидроизолации е препоръчително да отстраните неравностите по основата на покрива, като при бетон премахнете всички неравности по-големи от 0.5 см, а при дъсчена обшивка подравните отделните дъски. Минималната допустима разлика между тях не трябва да е по-голяма от 1 см.

Какъв тип покритие да избера за покрива си?В повечето случаи наклона на покрива ви определят с какво покритие да бъде той. Ако сте в панелен блок равен (плосък) покрив най-сигурният вариант е рулонна битумна хидроизолация. Естествено можете да опитате и с гумирана такава, както и с хидроизолационни разтвори, но тези продукти са сравнително от скоро на пазара у нас и все още няма сигурни резултати и безспорни положителни или отрицателни отзиви за качествата и ефективността им.

При покриви с наклон е определящ градуса на наклона. Ако той е от 0 до 15 градуса е препоръчително да се ползва рулонна хидроизолация.

Битумните керемиди са подходящи за покриви с наклон от около 10-15 до към 80-90 градуса.

Керамичните тип “Марсилски”, както и бетонните са подходящи за покриви с налкон от около 18-20 до към 50-55 градуса, естественият камък е за препоръчване при наклони между 30 и 60 градуса.

Кое е най-доброто покритие за покрив?
На подобен въпрос не може да се отговори еднозначно. Ако се съди по “живота” на различните покрития трябва да отбележа, че при битумните керемиди и рулонните хидроизолации той е около 20 до максимум 30 години, керамичните и бетоновите са с поне 2 пъти по-дълъг живот, а плочите от естествен камък изкарват и много повече.

Предимствата на битумните керемиди са в това, че те са далеч по леки от керамичните и бетоновите си еквиваленти. При тях тегло е около 9-15 кг/м2, срещу 55-62 кг/м2 за тип “Марсилски”, 68-73 кг/м2 за бетонните, 75-80 кг/м2 за керамичните и 9-10 кг/м2 за синтетичните керемиди, имитиращи естествен камък и 95-105 кг/м2 за естественият камък. Като предимство на битумните керемиди може да се посочи и това, че с тях може да оформите много лесно и надеждно всякакви архитектурни елементи, чупки, свивки и т.н. Освен това те се предлагат в над 9 различни форми и около 50 различни цветови варианта, което може да допринесе допълнително за завършения обилк на сградата ви. Освен това, покрив направен с тях не изисква каквато и да било поддръжка през експлотационния период, докато керамичните керемиди се чупят и се налага да бъдат периодично подменяни.

При битумните керемиди са много по-лесни за изпълнение и всички тенекеджийски работи по покрива, за разлика от керамичните при които те са значително по-тежки. Обикновенните керемиди имат и много “фира”, а освен това при тях допълнителните елементи като снегозадържащи керемиди, керемиди за била, керемиди-отдушници и други подобни оскъпяват допълнително сметката ви.

Който и вариант да изберете се интересувайте за цялостното остойностяване на покрива ви с допълнителните аксесоари към него, а не за цена на кв.м.

Ориентировъчни цени за рулонни хидроизолации
- за първи пласт – от 1.95 лв/м2 до 6.60 лв/м2
- за втори пласт с посипка – от около 3.20 лв/м2 до 10 лв.

Oриентировъчни цени за керамични или бетонови керемиди
- подкеремидна мушама – 0.45 лв/м2 – 7.8 лв/м2
- керамични керемиди – 7 лв/м2 – 16 лв/м2

Ориентировъчни цени за битумни керемиди
- подкеремидна мушама - 0.45 лв/м2 – 6.6 лв/м2
- битумни керемиди – 7.5 лв/м2 – 25 лв/м2
- битумни керемиди с медно покритие – 55-80 лв/м2

Ориентировъчни цени за естествен камък или керемиди Inspire имитиращи естествен камък
- подкеремидна мушама - 0.45 лв/м2 – 6.6 лв/м2
- керемиди Inspire –66 лв./м2
- естествен камък – 80 лв./м2 - 100 лв./м2
Всички цени за без ДДСИзточник: izolacii.eu

Posted on 3:25

Koй цвят да изберем - и защо?

Filed Under () By gaidarov в 3:25

направи си сам napravi si sam

Цветовете влияят върху емоционалната и физическата нагласа, неприемането или предпочитането на дадена обстановка. Средата може да действа стимулиращо, уравновесяващо или успокояващо, в зависимост от цветовете, които преобладават в нея.

На всеки от нас се е случвало, пристъпвайки в нечий дом за първи път, да остане очарован и да поиска този дом тутакси да стане негов или пък да попадне в обстановка предизвикваща недоумение и желание час по-скоро да излезе от него. Това е така поради личното ни предпочитание към даден цвят, което е свързано и с чувствата, които поражда той, а именно:

цвят жълтоЖълто - то прониква в дома като слънчев лъч и пречиства атмосферата. Обстановката в този цвят говори за притежаващия я, че е човек с положително мислене, търсещ уют и топлина.


цвят червеноЧервено. Това е весел, игрив цвят. Присъщо му е вълнуващо, властно и енергично излъчване.


син цвятСиньо. Цвят на потапяне в усещане на свобода и безграничност. То изразява ведрост, вглъбяване, потребност от свой кът.

направи си сам napravi si sam

оранжев цвятОранжево - създава богатство, земно чувствено усещане, съчетаващо сигурност с известно безгрижие. Много хора комбинират оранжево и жълто, като тази комбинация изразява лекота.


зелен цвятЗеленото ни връща към "естественото състояние на нещата", изразява търсене на плодотворност и хармония с природата. В дома то предлага спокойствие, щедрост и елегантност.


виолетов цвятВиолетово. Действа като щит и защита. Акцентите в този цвят действат като творчески подтик и дълбоко прозрение. В дома означава демонстрация на сила.


бананов цвятБананово - дарява чувство на свобода и изисканост в дома. Вдъхновява обитателя за придобиване на богатство и съприкосновение с красотата.


бежав цвятБежово - в дома той е едновременно пасивен и ярък цвят, богат и пищен, елегантен и сдържан.


цвят Резедата носи топлота и свежест, омиротворява и обновява. Този цвят е успокояващ и стимулиращ, чист и топъл, сгрява с усещането за безопасност.


цвят Тюркоазеното предполага временно спокойствие и изразява необходимост от промяна на ценностите. Домът, в който присъства този цвят, е открит за нови идеи.


цвят Люляково - дарява чувство за спокойствие, романтика, идеализъм и тишина.


цветовеИндиго - обстановка в този цвят отразява потребност от отмора на духа.

направи си сам napravi si sam

цветовеПрасковено - може да внуши чуството на гордост, но не на надменност. В този дом с преобладаващ прасковен цвят откриваме топлота и искряща жизненост.


направи си самМаслинено - изразява потребност от абсолютна сигурност.


цикламено цвятЦикламено - то е знак за творческа фантазия и разкрива потребността от удобства, дори разкош.


кафяв цвятКафяво означава чувственост, любов към земните радости. Говори за материална стабилност, като в същото време излъчва неутралност, присъща и на природата.

сив цвятСиво - в дома той е неутрален, ненатрапчив и изискан тон. Този мек цвят черпи и обогатява енергията на намиращите се в близост цветни акценти.

направи си сам napravi si sam

бял цвятБялото освежава и разведряява. Той е неутрален цвят, отразяващ и разсейващ цветните акценти в съседство. Именно него трябва да използваме, ако искаме да се почувстваме свободни и магнетични, бодри и свежи. Този цвят осигурява защита, като отразява насочената към дома енергия.

черен цвятЧерно - в дома то внушава лека хладина, пустота, но и чувственост. Той е поглащащ неутрален цвят, който улавя излъчванията на близките цветни акценти.

направи си сам napravi si sam